Burokban született emberiség

Burokban született emberiség

Az emberiséget a kezdetektől foglalkoztatta, hogy milyen világ veszi körül, megfigyelte a Hold fázisait, felfedezte az összefüggést az árapály jelenséggel, érdekelte a körülötte levő, a bolygónkon túli világ. A 20. század derekától forradalmi víziók és felfedezések gyorsították fel az űrkutatást, amelyeknek köszönhetően nemcsak a saját határainkat léptük át, hanem az is gyökeresen megváltozott, ahogyan a mindennapjainkat éljük.
Hogyan lehetséges élet egy csillag szomszédságában? Hogy lehet, hogy itt vagyunk, miközben nem kéne itt lennünk? Mi lehet a világűr határán, a Kármán-vonalon túl? Melyek azok az űrkutatásból származó „melléktermékek”, amelyekkel együtt élünk? Mit is jelent az űrerőforrás-kutatás és az űrbányászat? Mi az űrstratégia, milyen védelmi-katonai-kommunikációs szempontok érvényesülnek benne? Mi az űrtevékenység szerepe a klímaváltozás vizsgálatában?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ dr. Ferencz Orsolya
villamosmérnök, űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztossal. Bár az előadó gyerekszínész is volt, pályaválasztása sosem volt kérdés. Villamosmérnökként 1993-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, doktori fokozatát ugyanitt szerezte meg 2000-ben a magaslégköri elektromágneses hullámterjedés témakörében. 1996 óta dolgozik az ELTE Természettudományi Karának Földrajz- és Földtudományi Intézetében, emellett tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. Négy gyermek édesanyja.

Helyszín: MCC Székelyudvarhelyi Képzési Központ, Városháza tér 18. szám
Időpont: 2023. május 26., 18 óra

A legfrissebb információkért kövesse Facebook eseményünket


Állapotüzenet

Köszönjük érdeklődését a rendezvényünk iránt!

Sajnos erre az eseményre már beteltek helyeink.

Köszönjük a megértést!
Bízunk benne, hogy legközelebb találkozunk!

Látogasson el Facebook oldalunkra, ahol újabb rendezvényeinkkel várjuk!