Hogyan tanuljunk figyelni? – Hogyan függ össze az irodalmi írás, olvasás a mindennapi gyakorlati tájékozódással?

Hogyan tanuljunk figyelni? – Hogyan függ össze az irodalmi írás, olvasás a mindennapi gyakorlati tájékozódással?

A figyelemzavar egyre gyakoribb jelenség napjainkban, nemcsak gyermekek, hanem felnőttek körében is. Az állandó információáramlás, a digitális eszközök használata és a modern élet gyors üteme mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezen tudunk egy dologra összpontosítani. A fókuszálás nehézsége befolyásolhatja a munkát, a tanulást és a személyes kapcsolatokat is. Ezért különösen fontosak azok a gyakorlatok, amelyek segíthetnek a figyelem javításában, a koncentráció fenntartásában. Dr. Berszán István irodalom- és gyakorláskutató az irodalmi írást és olvasást intenzív figyelemgyakorlatokként ajánlja, melyeket teljesen újszerűen kísérleti Terepkönyv-táborokban kutat és tanít.
A Mathias Corvinus Collegium és a LiterArt Magyartanárok Egyesülete által szervezett előadás során megtudhatjuk, hogy milyen gyakorlatok és kísérletek révén merülhetünk el az irodalmi művek és a mindennapi kapcsolatteremtés kifinomult figyelemgesztusaiban. A fizikai húrelmélet alapjaira építve mutatja be a gyakorlati tájékozódás irodalmi és hétköznapi mozgástereit, melyek kutatását a kiegészítő ritmikai dimenziók bevezetésével gazdagította.
Dr. Berszán István habilitált egyetemi tanár a székelyföldi Baróton született 1966-ban, 2007 óta a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalomtudományi Intézetét vezeti. Kutatási és oktatási területei az irodalomelmélet, összehasonlító irodalomtudomány, gyakorlásfizika, ökoritmológia. Elméleti kutatásait 2000 óta kísérleti Terepkönyv-táborokkal is kiegészíti, ahol a résztvevők úgy tanulnak sokféleképpen figyelni, hogy az irodalmi írás-olvasás gyakorlatába bevonják a természeti környezet történéseit, illetve ahol az irodalmi írás, olvasás is bevonódik a természeti környezet történéseibe.
Az előadást követően dr. Berszán Istvánnal Fehér Imola Méhes György-debütdíjas költő, német-angol szakos tanár beszélget.

Időpont: 2024. június 12. 18 óra 
Helyszín: MCC Szatmárnémeti Képzési Központ, Retezatului (Zrínyi utca) 24. szám
A legfrissebb információkért kövesse Facebook-eseményeinket


Állapotüzenet

Köszönjük érdeklődését a rendezvényünk iránt!

Sajnos erre az eseményre már beteltek helyeink.

Köszönjük a megértést!
Bízunk benne, hogy legközelebb találkozunk!

Látogasson el Facebook-oldalunkra, ahol újabb rendezvényeinkkel várjuk!